dissabte, 8 de març del 2014

El Gòbit


Gobio lozanoi
El gòbit ibèric (Gobio lozanoi) o barbet és paregut a un petit barb però amb un sol parell de barballons bucals (els barbs en tenen dos parells). 

És un peix de la família dels ciprínids que habita en rius d'Espanya, Portugal i l'extrem sud occidental de França. 
Pel que fa a la Península Ibèrica es troba de forma natural tan sols a les conques de l'Ebre i del Bidasoa, on a la resta del país ha estat introduït.

Quan és adult fa una mida d'entre 8 i 20 centímetres. La coloració al ventre i aletes és clara brillant, mentre que als laterals i a sobre té punts i taques fosques.
Aquest petit peix omnívor s'alimenta d'invertebrats completant la seva dieta amb matèria orgànica d'origen divers. 
Sol viure al curs mitjà del riu i es reprodueix en aigües corrents sobre fons d'arena o grava. 
A finals de la primavera i l'estiu (entre maig i agost) la femella fa la fresa i desova entre mil i 20 mil ous que eclosionen entre 10 i 30 dies després, sempre depenent de la temperatura de l'aigua.

Hi ha dos factors d'amenaça rellevants sobre aquesta espècie:
  • Sobre l'espècie; on la introducció d'espècies exòtiques a la seva àrea d'ocupació com són: el peix sol (Lepomis gibbosus), el peix gat (Ameiurus melas), el Black-bass (Micropterus salmoides), el Silur (Silurus glanis), el lluç de riu (Esox lucius), la lucioperca (Sander lucioperca) i diverses espècies de ciprínids és una de les principals causes del declini d'aquesta espècie. Aquest declivi s'estima que ja és d'almenys el 20% a l'àrea d'ocupació de l'espècie. Aquest últim es deteriora per les infraestructures hidràuliques projectades a la seva àrea de presència, l'augment d'abocaments urbans, agrícoles i industrials i la desmesurada extracció d'aigua amb finalitats agrícoles.
  • Sobre l'hàbitat; on les principals amenaces són: la realització de diverses infraestuctures hidràuliques, com canalitzacions, construcció de preses... la contaminació per abocaments industrials, urbans i agrícoles; l'extracció desmesurada d'aigua per a finalitats agrícoles i l'extracció d'àrids (dragats) que destrueix les zones de freza. 

Algunes de les mesures de conservació que s'aurien d'aplicar són:
  • El Control dels abocaments i depuració dels mateixos. 
  • Corregir adequadament els impactes derivats de les infraestructures hidràuliques. 
  • No donar concessions de regs quan l'aigua baixi per nivells inferiors als adequats per a la vida dels peixos.
  • Corregir l'impacte de les extraccions d'àrids en els rius i només donar les concessions imprescindibles. 
  • Realitzar un control de les espècies exòtiques per part de les administracions. 
  • Impedir la introducció de noves espècies exòtiques declarant a les noves i a la major part de les existents ja a Espanya com no pescables. 

ACCIONS REALITZADES PER A LA SEVA CONSERVACIÓ:  Cap o inadequades. 

Gobio lozanoi

Bibliografia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada