divendres, 28 de febrer del 2014

Gambúsies

Vist d'aquesta manera fa més
 por que el pitjor dels silurs
La gambúsia (Gambusia holbrooki) és una espècie de peix d'aigua dolça nativa de les maresmes de la costa est dels Estats Units i el Golf de Mèxic que s'alimenta de crustacis, larves i pupes d'insectes. 

Aquests són uns peixos molt resistents que poden sobreviure en aigües amb baixa saturació d'oxigen o/i altes salinitats. Per aquest motiu, és un dels peixos més escampats arreu del món, atès que s'ha mirat d'utilitzar per controlar les larves dels mosquits.
Malauradament, molt sovint allà on s'ha introduït s'ha vist que desplaça els peixos endèmics. A l'Ebre, per exemple, la Gambusia holbrooki constitueix una forta amenaça per a espècies endèmiques com el fartet (Aphanius iberus) i el samaruc (Valencia hispanica).

Aquest petit peix té un as amagat sota les escames, clau de la seva formidable explosió demogràfica allà on sigui introduït, el seu mètode de reproducció és ovovivípar, per tant no fa la fresa com la resta, sinó que pareix directament els seus alevins.

Observar aquests invasors no és gaire complicat, durant l'hivern és difícil veure'ls, però a finals de la primavera i durant tot l'estiu en podem observar nedant en grans grups en zones on hi ha abundant vegetació submergida i emergent.

Femella de Gambúsia (Gambusia holbrooki)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada