divendres, 10 de maig del 2013

Has vist mai un pica-soques?

Picot garser gros "Dendrocopos major"
Molt sovint quan passegem pel bosc de ribera o prop d'ell sentim el cant dels ocells. Entre tots aquells sons melodiosos sempre en destaquen uns per damunt dels altres, i com no, són aquells que menys tenim costum de sentir.

La afluència d'ocells al bosc de ribera en aquesta època és excepcional. A l'alba i durant les primeres hores del matí hi ha un esclat de sons; al sotabosc entre l'espessor dels esbarzers s'hi senten els rossinyols, les merles graten entre la fullaraca seca en busca d'aliment, a les capçades dels arbres podem sentir els oriols, els tudons, les mallerengues carboneres i les blaves, al vespre els abellerols s'apinyen a la frondositat de les copes més altes i més prop del riu; ànecs, bernats, martinets, polles d'aigua i blauets tampoc passen desapercebuts.

Només per curiositat us pregunto, sabeu com canten aquests ocells?

Clicant en els següents noms d'ocells esbrinaràs com sonen aquests habitants del bosc de ribera:
I els picots? 
Entre tots aquests sons hi destaca sobretot el tamborileig dels picots. 



El seu repicar es sent ja des de lluny i al endinsar-se al bosc i sentir-lo a la vora sempre mirem per les altures dels arbres per intentar veure'l, encara que amb un baix índex d'èxit.

Perforacions realitzades per un
 pica-soques al buscar aliment
  sota  l'escorça d'un àlber
Malgrat això si observem bé el bosc podrem identificar alguns rastres que delaten el pas d'aquests ocells per aquest indret.
Mirant amb deteniment els troncs dels arbres veurem que alguns presenten ferides. Aquestes ferides les realitzen els picots, inspeccionen els arbres i foraden allí on saben que en poden extreure aliment; larves de coleòpters, termites i altres insectes que podrien arribar a esdevenir plagues.

Per una altra banda veurem tota una sèrie de forats d'uns sis centímetres de diàmetre. Perforacions que ells mateixos realitzen per construir els nius on en trauran la seva descendència.

Els picots cada any perforen un niu nou. 
El de la temporada anterior ells ja no l'aprofitaran, deixant-los abandonats altres espècies d'ocells que nidifiquen en cavitats aprofitaran aquests forats. 
Els estornells, les mallerengues... són alguns dels nous ocupants aquests refugis, que poc a poc el propi arbre amb el seu creixement anirà tapant fins curar del tot la seva ferida externa.

Forat d'una altra temporada
realitzat per un pica-soques, en 

un xop on s'observa un lleuger
 creixement de l'escorça
Forat recent realitzat per
un pica-soques en un àlber

Secció del niu del pica-soques
Diàmetre forat entrada: 6 cm
Profunditat cavitat: 40 cm
Amplada cavitat: 14 cm
Diàmetre tronc: 26 cm
Per una altra banda us volia mostrar com és l'interior d'un d'aquests nius. 
Aquest tros de xop malauradament es part d'una tala injustificada, un acte que no va tenir cap ni peus. 
Quin sentit te tallar arbres vells per plantar-ne de petits en una zona poc transitada de la ribera de l'Ebre? Jo tampoc ho se!

Sigue com sigue el mal ja està fet! 
Ara només ens queda conscienciar sobre la importància de cuidar i respectar els boscos de ribera, amb arbres vells autòctons inclòs alguns de morts "sempre que no esdevinguin un perill".
Entre aquests arbres vells també és convenient deixar-hi créixer un espès sotabosc, el qual dona refugi i aliment a altres espècies que també són igual d'interessants que els picots.

Finalment us presento dos il·lustracions dels picots que he pogut observar al bosc de ribera d'Aldover. El que he vist més habitualment és el Picot garser gros, el picot verd és més esquiu, ja que tant sols l'he pogut observar un parell de cops a ple vol.

Picot verd 
"Picus viridis"
Picot garser gros 
"Dendrocopos major"

1 comentari:

  1. Bones!!! molt didàctic el blog!

    Un comentari constructiu: Habitualment s'anomena pica-soques a la Sitta europaea, i picots als ocells dels què parles en aquest blog.

    Felicitats pel blog, t'animo a que continuïs afegint contingut!

    ResponElimina