dissabte, 2 de juny del 2012

Xinxes

Nezara viridula
Els hemípters són un gran ordre d'insectes neòpters que compten amb més de 84.500 espècies conegudes, distribuïdes per tot el món. El seu nom eludeix a que en una part de les seves ales anteriors o hemièlitres estan dividits en una mitat basal dura i una mitat distal membranosa. Actualment formen part d'aquest ordre els ex Homòpters, les ales dels quals són plenament membranoses.
Es caracteritzen per posseir un aparell bucal xuclador que, depenent les espècies, utilitzen per succionar sàvia o sang. Entre els hemípters més coneguts estan els pugons, les cigales i els xinxes.

XINXES


Xinxe pudent Coreus marginatus De la família dels Corèids

És robust i de color marró i no fa més de 10-16 mm, el cos té forma d'escut, l'abdomen és més ample en la part posterior i surt per sota de les ales plegades, té ulls compostos, dues antenes llargues ben obertes i sis potes amb les que puja i s'agafa a les plantes. 
Menja saba, brots, borrons, fruits i llavors de la planta on viu. La femella pon ous sobre la planta on habita. De l'ou neix la larva que passa per diversos estadis fins a esdevenir adult. Viu sobre els esbarzers, les agrelles, les herbes bleneres i altres plantes de les bardisses, de les riberes i dels marges dels torrents. A l'estiu és molt fàcil veure'l sobre la planta de la que s'alimenta (sobretot esbarzers). Hiverna en llocs protegits agafant una coloració encara més fosca.


Pyrrhocoris apterus



Poll de moro
Pyrrhocoris apterus
Heteròpter de costums sovint gregaris, molt generalista i adaptable, amb tendència antropòfila que apareix en més abundància ambients ruderals.







Palomena prasina




Sembla un adult de Palomena prasina

Les nimfes d'aquest heteròpters s'alimenten de la saba de molts arbres arbusts de fulla caduca. Poden ser observats a partir de juny fins a l'octubre.
Pot ser trobat en molts habitats, inclosos els parcs i jardins.




Nimfa de Nezara viridula




Nezara viridula

Podrem trobar aquest heteròpter entre les tiges, flors i fulles del Don Pedro (Mirabilis jalapa) encara que pot apareixer en tot tipus de cultius.





Adult de Nezara viridula

Carpocoris cf pudicus
Espècie comú de distribució mediterrània. S'alimenta de la saba de plantes lleguminoses.

Graphosoma semipunctatum


Graphosoma lineatum

Aquesta és una de les xinxes més boniques. És de la família Pentatomidae i mesura entre 10 i 13 mm de longitud, la reconeixerem pel color taronja més o menys viu de fons amb les línies negres tallades i convertides en punts darrere del cap. Les potes són taronges i per sota també està pigallada de color negre.
És una espècie menys abundant que Graphosoma lineatum (a sota) amb la qual ens podem confondre a primera vista. 
Aquesta coloració tan vistosa adverteix als seus depredadors de que és tòxica.
Li agraden els llocs assolellats i en aquest indret la trobarem per sobre de les flors de fonoll (Foeniculum vulgare) on s'alimenta de la saba absorvint-la amb el seu aparell bucal. 
















Enllaços:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada