divendres, 1 de juny del 2012

Bivalves invasors

La cloïsa Asiàtica i el megilló zebrat.



Cloïsa asiàtica 
(Corbicula fluminea)

Originària del sud-est d'Àsia, va ser localitzada a l'Ebre al 2002. Es una espècie que esdevé una veritable plaga que ha colonitzat una gran part dels rius de tot el món, es multiplica amb molta rapidesa i als llocs on se la localitza es conten a milers per metre quadrat.
Musclo zebrat 
(Dreissena polymorpha)

Popularment anomenat musclo zebra és d'origen rus concretament de la mar spia i s'alimenta de plàncton mitjançant la filtració d'aigua.

Les restes més antigues son del miocè. Fins al segle XVIII, la població a Europa minva paulativament. Quant el trànsit marítim i fluvial creix, també creixen les poblacions d'aquets mol·luscs, els musclos viatgen enganxats als vaixells en forma de larva. Cap a la dècada del 1980 aquets musclos van començar a expandir-se pels llacs de Nort-Amèrica.

Aquesta espècie es molt competitiva, enganxant-se als altres bivalves més grossos, provocant una pertorbació i un perill per a la diversitat dels ecosistemes, a més provoquen desperfectes en els sistemes de canalització i refrigeració de centrals hidroelèctriques i similars; encara que això es pot evitar utilitzant determinats tipus de filtres.

La contrapartida és que els ànecs i altres ocells aquàtics treuen profit d'aquesta nova font d'aliment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada