dilluns, 28 de maig del 2012

ODONATS


LIBÈL·LULES I ESPIADIMONIS

Són un Ordre d’insectes considerats molt primitius (paleòpters), ja que els dos parells d'ales membranoses són de nerviació simple i no tenen camp joval, a més el tipus d'inserció de les ales amb el tòrax, fa que no és puguin moure cap enrere ni plegar- les sobre l’abdomen, el desenvolupament és una metamorfosi simple, no tenen fases de pupa i els estadis juvenils (nimfes) van adquirint els caràcters dels adults de manera progressiva. En aquest ordre, però, les nimfes són aquàtiques i grans depredadores (s’alimenten d’altres artròpodes aquàtics, larves de dípters, etc) els adults són terrestres i voladors tot i que encara  segueixen molt lligats a l'ambient aquàtic ja que els ous són dipositats en les herbes properes a l'aigua. Destaca la gran territorialitat de la majoria de les espècies.


Alguns dels exemplars que podem observar:



calopteryx haemorrhoidalis 
mascle


els mascles són de color grana bronzejat, amb les ales fosques. La part inferior dels tres darrers segments de l'abdomen són de color rosa viu. Les femelles tal i com és veu a la fotografia de sota són de color verd metàl·lic fosc amb les ales tenyides de color marró clar, amb una franja més fosca a l'extrem. Espècie molt lligada als cursos fluvials.


calopteryx haemorrhoidalis
femella


Trithemis annulata
femella immadura
















Trithemis Annulata
Mascle









Orthetrum cancellatum
Mascle














Platycnemis latipes
 

Erythromma viridulum
Grup efectuant la posta en les algues submergides.





Ischnura elegans














Lestes viridis

Mascle i femella tenen l'abdomen i el tòrax de color verd metàl·lic. Es reprodueix en  qualsevol ambient d'aigües semiestancades o estancades amb vegetació abundant, d'on resta penjat molta estona amb les ales entreobertes en una posició molt característica








Enllaços:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada